ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η Ανάπτυξη για το Πολυτεχνείο του Μέλλοντος οικοδομείται σε στέρεες βάσεις και σύγχρονες υποδομές οι οποίες διαπερνούν όλες τις λειτουργίες του Ιδρύματος:

Ανακαίνιση των συγκροτημάτων Ε4 και Ε5 και μετεγκατάσταση σε αυτά του ΕΛΚΕ και των διοικητικών υπηρεσιών

Ο ανασχεδιασμός της χωροθέτησης των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος και η δέσμευση για πλήρη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στην Πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι, ξεκίνησε με τις διοικητικές υπηρεσίες. Τα συγκροτήματα Ε4 και Ε5 ανακαινίστηκαν με στόχο να γίνουν πιο λειτουργικά, ευχάριστα και να φιλικά προς το περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκαν σύγχρονα κουφώματα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες υγρομόνωσης και αναβάθμισης των μηχανολογικών τους υποδομών. Έτσι κατέστη εφικτή η φιλοξενία σε αυτά όλων των διοικητικών υπηρεσιών, διευκολύνοντας την καθημερινή αλληλεπίδραση όλων των μελών της κοινότητας με αυτές.

Διαμόρφωση και παραχώρηση στη Σχολή Αρχιτεκτόνων 4 Σχεδιαστηρίων μαζί με νέο εξοπλισμό, Αναμόρφωση της “πλατείας” μεταξύ Σχεδιαστηρίων, Ξύλινου Αμφιθεάτρου και Παλιάς Βιβλιοθήκης

Τα Σχεδιαστήρια ανακαινίστηκαν και εξοπλίστηκαν με νέους πάγκους σχεδίασης. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα της Σχολής για τις ανάγκες διδασκαλίας των μαθημάτων σχεδιασμού. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε αναμόρφωση της “πλατείας” μεταξύ Σχεδιαστηρίων, Ξύλινου Αμφιθεάτρου και Παλιάς Βιβλιοθήκης, ένας χώρος που επί πολλά χρόνια είχε εγκαταλειφθεί, έχοντας επιβαρυνθεί από φθορές και γκράφιτι. Η πλατεία φωτίστηκε, επισκευάστηκαν τα σκαλοπάτια και τα δάπεδα, βάφτηκαν οι όψεις των γύρω κτιρίων και λήφθηκε μέριμνα για τις φυτεύσεις.

Ολοκλήρωση του έργου της Β’ φάσης των κτιρίων Μηχανικών Περιβάλλοντος, μεταφορά της Σχολής Αρχιτεκτόνων από το κτίριο της πρώην Γαλλικής στην Πολυτεχνειούπολη

Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του ΠΕΠ Κρήτης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και παραδόθηκε προς χρήση, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις εργαστηριακές και διδακτικές υποδομές της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος. Στις εγκαταστάσεις του νέου σύγχρονου συγκροτήματος και συγκεκριμένα στο κτίριο Κ4, μεταστεγάστηκε και φιλοξενείται προσωρινά και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μέχρι την οριστική μετεγκατάστασή της στο νέο συμπληρωματικό κτίριο για το οποίο εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ολοκλήρωση δύο νέων Αμφιθεάτρων στο συμπληρωματικό κτίριο, Εξασφάλιση χρηματοδότησης €5.500.000 και δημοπράτηση του έργου για αποπεράτωση του συμπληρωματικού κτιρίου και μόνιμη στέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων από πόρους της ΕΤΕπ

Όπως προαναφέρθηκε η στέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων στο κτίριο Κ4, ήταν μία προσωρινή λύση. Η Πρυτανεία από την πρώτη στιγμή είχε θέσει ως προτεραιότητα την οριστική διευθέτηση των θεμάτων που είχαν ανακύψει εξ΄ αιτίας της έκπτωσης του εργολάβου που είχε αναλάβει την κατασκευή του «Συμπληρωματικού» κτιρίου (Συγκρότημα Γ) και της αποπεράτωσης του έργου. Έτσι σε συνεργασία με τις τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες, κατέθεσε πλήρη φάκελο του έργου στην ΕΤΕπ και εξασφάλισε σημαντική χρηματοδότηση €5.500.000 για την ολοκλήρωσή του. Στην πρόταση προς την ΕΤΕπ έχει περιληφθεί και η δημιουργία ενός σύγχρονου Data Center στο ισόγειο του κτιρίου, το οποίο θα δημιουργήσει σημαντικά ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη. Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση των δύο νέων Αμφιθεάτρων στο ίδιο συγκρότημα και η παράδοσή τους για χρήση στην Ακαδημαϊκή κοινότητα, ανακουφίζοντας σημαντικά τις ανάγκες για μεγάλες σύγχρονες υποδομές διδασκαλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημέρα της παράδοσής τους, τα δύο νέα αμφιθέατρα χρησιμοποιούνται καθημερινά, ιδιαίτερα για τις ανάγκες των σχολών ΜΠΔ και Αρχιτεκτόνων ενώ έχουν φιλοξενήσει πληθώρα εκδηλώσεων του Ιδρύματος.

Σύνταξη προμελέτης-πρότασης για δημιουργία κυκλικού κόμβου

Λόγω των συχνών ατυχημάτων που συμβαίνουν στον δρόμο έξω από την Πολυτεχνειούπολη, ανατέθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία στις αρχές του 2014 η σύνταξη προμελέτης/πρότασης για την δημιουργία κυκλικού κόμβου που θα εξυπηρετεί με ασφάλεια τόσο την είσοδο και έξοδο οχημάτων από το Πολυτεχνείο όσο και τις εγκαταστάσεις του Κολυμβητηρίου και των οδικών αξόνων. Η πρόταση κατατέθηκε στις αρμόδιες αρχές και έκτοτε παραμένει αντικείμενο η υλοποίησή της αφού κατά γενική ομολογία αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο και ασφαλή τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

Δεκάδες παρεμβάσεις στις βασικές υποδομές του Ιδρύματος
  • Ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, εγκατάσταση προβολέων LED και κατασκευή ενός επιπλέον γηπέδου τένις, με στόχο την βιωσιμότητα των υποδομών και την εξοικονόμηση πόρων.
  • Θέση σε λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής αναφοράς τεχνικών βλαβών. Με τον τρόπο αυτό κάθε χρήστης της ακαδημαϊκής κοινότητας ο οποίος καταφεύγει στην τεχνική υπηρεσία προκειμένου να αναφέρει μια βλάβη ή να αιτηθεί μια εργασία συντήρησης, έχει πλήρη ενημέρωση της πορείας του αιτήματός του ενώ παράλληλα η υπηρεσία έχει την δυνατότητα απολογιστικής ανάλυσης των αιτημάτων και του επιπέδου της ανταπόκρισης που παρείχε.
  • Πλήρης ανακατασκευή του Υποσταθμού μέσης τάσης του Ιδρύματος με αποτέλεσμα την δραστική μείωση των προβλημάτων από διακοπές ρεύματος
  • Πλήρης ανακατασκευή του σταθμού βιολογικού καθαρισμού, μέχρι την οριστική σύνδεση του Ιδρύματος με το δίκτυο της ΔΕΥΑΧ.
  • Τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων χαμηλής κατανάλωσης και ιστών περιμετρικά της Πολυτεχνειούπολης. Οι νέοι ιστοί αντικατέστησαν τα παλιά, φθαρμένα φωτιστικά σώματα με αποτέλεσμα τον ασφαλή και οικονομικό φωτισμό του περιμετρικού δρόμου.